Ilis Farm
______
Γενικές πληροφορίες για τις σταφίδες
Φυσικά χαρακτηριστικά |
Φυσικά χαρακτηριστικά
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «Σταφίδας Ηλείας» που την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλες παρόµοιες σταφίδες είναι η πιο στρογγυλή, οµοιόµορφη ρώγα της µε διάµετρο τεσσάρων έως οκτώ χιλιοστών, το µαύρο χρώµα και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα και τρυγικό οξύ.
Συγκεκριµένα η ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι 70% και σε τρυγικό οξύ 1,69% Ειδικότερα, σύµφωνα µε αναφορές της Μηνιαίας Έκδοσης του Αυτόνοµου Σταφιδικού Οργανισµού στον Όθωνα Χένερ ο οποίος δηµοσίευσε µια εργασία στο αγγλικό περιοδικό «Επιθεώρηση των Προϊόντων» σχετικά µε την περιεκτικότητα των σταφίδων Ελλάδας, Τουρκίας και Ισπανίας σε σάκχαρα, λεύκωµα και τρυγικό οξύ προκύπτει πρώτον, ότι η περιεκτικότητα της σταφίδας σε σάκχαρα είναι 72,21%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από την περιεκτικότητα άλλων σταφίδων, και δεύτερον, ότι περιέχει 1,69% τρυγικό οξύ ποσοστό αρκετά µεγαλύτερο από αυτό που συναντάµε σε άλλες σταφίδες.
|
Θρεπτική αξία |
Θρεπτική αξία
Η σταφίδα Ηλείας ως τροφή κατέχει εξέχουσα θέση τόσο µεταξύ των φρούτων και ειδικότερα των ξηρών καρπών, όσο και µεταξύ των διαφόρων τροφίµων γενικότερα. Σαν ξηρός καρπός, αποτελεί προϊόν µεγάλης θρεπτικής και βιολογικής αξίας.
Πέραν των απλών σακχάρων, της φρουκτόζης και της γλυκόζης, περιέχει σε σηµαντική ποσότητα τρυγικό και κιτρικό οξύ, καθώς και µεταλλικά και καλιούχα ιόντα που είναι πολύ ωφέλιµα για τον οργανισµό. Έχουν µεγάλη περιεκτικότητα πολυφαινολικών συστατικών και προστατεύουν τον άνθρωπο από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές έρευνες κυρίως για αντικαρκινικές ιδιότητες. Χάρη στη θρεπτική τους αξία παίζουν σπουδαίο ρόλο στην οµαλή λειτουργία του οργανισµού, διευκολύνουν τη λειτουργία της χώνεψης και του νευρικού συστήµατος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της θρεπτικής τους αξίας είναι τα ακόλουθα:
Περιέχουν 60 70 - 80% φυσικά σάκχαρα υδατάνθρακες και µάλιστα σε εύπεπτη µορφή (γλυκόζη και φρουκτόζη) που εισέρχονται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίµατος και παρέχουν άµεσα την απαιτούµενη ενέργεια (3.300 θερµίδες ανά κιλό).
Είναι πλούσιες σε µεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο.
Περιέχουν Βιταµίνες Α, Β1, Β2 σε µεγάλη αφθονία.
Η κατάσταση των σταφίδων πρέπει να είναι τέτοια ώστε να µπορούν να αντέχουν στη µεταφορά και στις µεταχειρίσεις και να φθάνουν υπό ικανοποιητικές συνθήκες στον τόπο προορισµού. Επίσης, το ποσοστό υγρασίας δεν πρέπει να είναι κατώτερο από 13% και ανώτερο από 18%.
Για τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια ανοχής ελαττωµατικών καρπών της σταφίδας Ηλείας τηρούνται οι αντίστοιχες προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
|
Τι Προσφέρει Στον Οργανισμό |
Τι Προσφέρει Στον Οργανισμό
Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών. Οι πολυφαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση (προστατεύουν την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση, ελαττώνουν τη χοληστερόλη που εναποτίθεται στους ιστούς, μειώνουν την αθηρωματική πλάκα στα αγγεία και έτσι και τον κίνδυνο καρδιοπαθειών).
Διαθέτει αντικαρκινική δράση - κυρίως σε ό,τι αφορά το παχύ έντερο και το στομάχι οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση).
Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση μέσω της παραγωγής ενδοκυτταρικού οξειδίου του αζώτου.
Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρυθμιστές της αρτηριακής πίεσης).
Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών - μάλιστα η κορινθιακή έχει υψηλότερο από τα υπόλοιπα είδη σταφίδας ενώ είναι και υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών).
Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
|
Προυποθέσεις καλλιέργειας |
Προϋποθέσεις Καλλιέργειας
Η κορινθιακή σταφίδα Ilis Farm καλλιεργείται σε υψόμετρο 299 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,8033848813 και γεωγραφικό μήκος 21,4730428536. Στην κοινότητα Περιστερίου στην Αμαλιάδα η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι μια αμιγώς ελληνική ποικιλία αμπέλου, της οποίας η ιστορία φτάνει έως την αρχαιότητα.
Τα σταφύλια ποικιλίας κορινθιακής σταφίδας χαρακτηρίζονται από ρώγες μαύρου χρώματος, μικρού μεγέθους και αγίγαρτες (χωρίς κουκούτσι).
|
Καλλιέργεια |
Καλλιέργεια
1) Ξελάκκωµα
2) Σκάψιµο
3) Χειµερινό Κλάδεµα
4) Βλαστολόγηµα
5) Χαράκωµα
6) Κορυφολόγηµα
7) Αφαίρεση ταχυφυών
8) Ξεφύλλισµα
|
Στάδια ανάπτυξης |
Στάδια Ανάπτυξης
Στην εικόνα αναγράφονται τα βιολογικά στάδια ανάπτυξης της σταφίδας. Σχετικά µε την ωρίµανση της σταφίδας αξίζει να αναφερθεί ότι επιτάχυνση (πρωιµότητα) ή καθυστέρηση (οψιµότητα) µπορεί να επισυµβεί εξαιτίας ορισµένων κλιµατολογικών τοπικών και εδαφικών συνθηκών (π.χ. έκθεση, εδαφική σύσταση) αλλά και καλλιεργητικής τεχνικής.
Στη σταφίδα η βιοµηχανική ωρίµανση ξεπερνά το στάδιο της φυσιολογικής ωρίµανσης γιατί επιδιώκεται η ξήρανση του προϊόντος (Κούσουλας, 2002). Στην οριοθετηµένη περιοχή του νοµού Ηλείας, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών, η ωρίµανση και κατ’ επέκταση η συγκοµιδή πραγµατοποιείται ενωρίτερα (Αύγουστο) σε σχέση µε τις άλλες σταφιδοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου.
Το γεγονός αυτό συµβάλλει στον ιδιαίτερο χρωµατισµό της σταφίδας Ηλείας.
|
Συγκομιδή |
Συγκοµιδή
Ο τρύγος πρέπει να γίνεται όταν τα σταφύλια ωριµάσουν καλά. Η καλή ωρίµανση φαίνεται και στη δοκιµή του σταφυλιού µε το φάγωµα και στο χρώµα. Η ώριµη σταφίδα γίνεται αντιληπτή από το βελούδινο µαύρο χρώµα της. Ο τρύγος συνήθως γίνεται σε 2 ή 3 χέρια λόγω της ανοµοιόµορφης ωρίµανσης των ραγών.
Για την οπριθετηµένη οριοθετηµένη περιοχή του Νοµού Ηλείας είναι χαρακτηριστικό να αναφερθέι αναφερθεί η πρώιµη συγκοµιδή του προϊόντος εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιµατολογικών χαρακτηριστικών αλλά και των καλλιεργητικών τεχνικών που εφαρµόζονται µε άµεση συνέπεια την σχετικά πρώιµη επεξεργασία αναφορικά µε την αποξήρανση του τελικού προϊόντος όταν οι καιρικές συνθήκες είναι οι πλέον ευνοϊκές.
Το κόψιµο των σταφυλιών γίνεται µε το µαχαίρι ή και µε το χέρι για να αποφεύγεται το τίναγµα των ρωγών. Τα κοµµένα σταφύλια τοποθετούνται σε µικρά κοφινάκια ή σε τυµπάνια από λευκοσίδηρο (πάφιλα). Όταν γεµίσουν τα κοφινάκια τοποθετούνται µε προσοχή σε µεγαλύτερα κοφίνια, τα οποία µεταφέρονται στον τόπο ξήρανσης.
Το φόρτωµα, η µεταφορά και το ξεφόρτωµα γίνονται µε ιδιαίτερη προσοχή για να αποφευχθούν σπασίµατα στις µεταφερόµενες ρώγες.
|
Αποξήρανση |
Αποξήρανση
Η αποξήρανση της σταφίδας Ηλείας γίνεται είτε µε απευθείας έκθεση στον ήλιο πάνω σε επιφάνειες αποξήρανσης που έχουν µία κορυφή µε µια ελαφρά κλίση και προς τις δύο πλευρές και µε κενά ανάµεσά τους για την συλλογή του νερού είτε υπό σκιά.
Η µάρανση κάτω από συνθήκες ηλιοφάνειας και υψηλών θερµοκρασιών επιτυγχάνεται σε 6-7 ηµέρες.
Μετά την µάρανση πραγµατοποιείται το γύρισµα των σταφυλιών, συνήθως κατά τις απογευµατινές ώρες, µε ειδικά κατασκευασµένα εργαλεία, τα δικράνια (muck forks), έτσι ώστε να υπάρξει οµοιόµορφη ξήρανση της τελικής παραγωγής.
|
|