Ilis Farm
______
Φουντούκια
Φουντούκια & διατροφική αξία
Τα φουντούκια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Ε και το μαγγάνιο, ενώ περιέχουν αξιοπρεπείς ποσότητες βιταμινών Β1, Β6, φωσφόρου και μαγνησίου. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη θρεπτική αξία των φουντουκιών.
Φουντούκια ευεργετικές ιδιότητες:
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Επίσης ωφελούν την υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα επίπεδα φλεγμονής.Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχουν.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση. Έχουν επίσης αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών τους, όπως η βιταμίνη Ε. Τα φουντούκια αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας χωρίς χοληστερόλη.
Είναι γεμάτα με υγιή λιπαρά, συμπεριλαμβανομένων των ω- 3, τα οποία κάνουν καλό στην καρδιά.
|